060 42 42 402

Šta jedan autoservis treba da poseduje od opreme i uređaja?

Kada govorimo o opremi za autoservis, moramo se fokusirati na ključne stvari koje bi trebalo da poseduje kako bi servisiranje automobila bilo uspešno, brzo i efikasno. Prava oprema ne samo da će pomoći u pravilnom dijagnostikovanju problema sa vozilom, već i u obavljanju popravki ili redovnog održavanja.

Osim toga, sigurnost i udobnost servisera i klijenta predstavljaju izuzetno važan faktor za svaki autoservis, pa je zato važno obezbediti kvalitetnu i adekvatnu opremu za radionicu. Klima uređaj je jedna od ključnih stavki koja će pomoći u stvaranju prijatne radne atmosfere, što je posebno važno tokom letnjih meseci.

Osnovni alati i uređaji

Osoblje autoservisa, pored osnovnih alata, treba da ima pristup raznovrsnoj dijagnostičkoj opremi koja će omogućiti preciznu detekciju problema i smanjiti vreme potrebno za utvrđivanje kvara. Ovde se može spomenuti npr. uređaj za dijagnostiku koji se povezuje sa konkretnim modelima automobila i prikazuje koje delove mašine bi trebalo pregledati i popraviti.

Takođe, jedna od ključnih stvari u radionici su mašine za održavanje vozila, kao što su mašine za zamenu ulja, koje će omogućiti bolje uklanjanje i sprečavanje novog stvaranja prljavštine i naslaga. Sve to se više odnosi na mehaničarski deo servisa. Međutim, dobro održavan klima uredjaj će omogoćiti da se temperatura i vlažnost vazduha održavaju optimalanom nivou, što će uneti dodatnu pravilnost u svakodnevni rad. Klima uređaji takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od infekcija i širenju bolesti tako što će vazduh u radionici ostati čist i prilagodljiv radu.

Dijagnostička oprema

Dijagnostička oprema predstavlja jedan od najznačajnijih delova opreme za autoservis. Moderna tehnologija omogućava serviserima pristup naprednoj dijagnostičkoj opremi koja im pomaže da identifikuju i reše probleme koji se mogu nalaziti u gotovo svim delovima automobila. Danas postoji širok izbor dijagnostičkih alata koji omogućavaju serviserima da jednostavno i brzo postave dijagnostički upit i dobiju relevantne informacije o stanju nekog dela vozila.

Jedan od primera ovakvih alata je OBS skener koji se može povezati sa centralnom jedinicom automobila i prikazati informacije kao što su informacije o brzini, kočenju, pritisku motora, temperaturi artikulacije, kao i mnoge druge. Osim skenera, postoje i drugi dijagnostički alati koji se koriste za testiranje i otklanjanje kvarova, poput osciloskopa, ampermetra i testera.

Iako ova oprema obično ima visoku cenu, njen značaj se ne može preceniti kada je reč o identifikaciji problema i pravilnom održavanju vozila. Njihov radni proces je brziji, pouzdaniji i precizniji od bilo kojeg rada rukom, te je stoga ova vrsta opreme izuzetno važna za brzu i efikasnu uslugu.

Uz to, serviseri trebaju brzo reagovati na pojavu problema na vozilu i postarati se da ih reše što brže i efikasnije moguće. U tu svrhu, dijagnostička oprema predstavlja tu neophodnu kockicu koja će uštedeti vreme i novac.

Mašine za održavanje

Mašine za održavanje vozila predstavljaju neizostavnu opremu u autoservisu. Postoji nekoliko mašina koje su od izuzetne važnosti.

Jedna od prvih mašina koja se javla jeste mašina za zamenu ulja. Mašina za zamenu ulja omogućava brzo i efikasno nehrđajuću zamenu motornog ulja kod velikog broja vozila. Bitno je napomenuti da osoblje u autoservisu mora obratiti pažnju na specifikacije ulja koje kupuju, s obzirom da su auti napravljeni od različitih materijala koji zahtevaju različite vrste ulja. Osim toga, svaki proizvođač automobila ima posebne sisteme i tehnologiju zamene ulja koja se mora odgovarajuće pratiti kako bi se izbegle eventualne neželjene posledice.

Sledi mašina za balansiranje točkova. Kada je u pitanju oprema za autoservis, mašina za balansiranje guma je još jedna od neophodnih mašina. Ona omogućava da se točkovi vozila balansiraju što dovodi do glatke vožnje, veće sigurnosti i boljeg prianjanja guma. Ovaj proces je ključan u prevenciji negativnog uticaja na upravljivost vozila i menjaju redovnih guma.

Kada se govori o održavanju vozila, neophodno je spomenuti i mašine za poliranje. Mašina za poliranje obično dolazi sa nekoliko otirača i dodataka koji omogućavaju brzo i efikasno čišćenje vozila, a pored zaštite lakova, takođe smanjuje vreme i naprezanje zaposlenih.

Klima stanice

Klima uređaj je jedna od najvažnijih komponenata automobila, a često je potrebno da se servisiraju i redovno održavaju. S obzirom na to da je klima uređaj izuzetno delikatan i sklopni sistem, neophodne su posebne mašine za servisiranje i održavanje ovog mehanizma. U tu svrhu, trebamo klima stanice.

Klima stanice predstavljaju specijalizovanu opremu koja služi za servisiranje i popravku različitih komponenti osovinog sistema klime vozila. Uglavnom je smeštena u autoservisu i omogućava iskusnom mehaničaru da pristupi radnim zadacima poput pregleda rashladnih sistema, proveravanja hlađenja, detektovanja gasova i mnogo više.

Sama mašina ima mnogo funkcije koje omogućavaju brzu dijagnostiku problema u klimatskom sistemu vozila. Kako bi se postiglo optimalno delovanje i efikasno rešavanje problema sa rashladnim sistemom, važna je pažljiva procena informacija dobijenih od klimatizacionih stanica. Ove informacije mogu dati detaljan pregled stanja celokupnog sistema freonima i pomoći mehaničaru da identifikuje tačnu lokaciju problematičnih delova zahtevanih za popravku ili zamenski deo limitator mog snage motora. Osim toga, ove stanice takođe mogu omogućiti direktno funkcionisanje pomoćnih sistema vozila, poput ventilatora radiatora itd., što olakšava dijagnostiku eventualnih problema sa tim delovima.

Kada govorimo o opravci/popravci automobila, često je neophodno uneti dodatne materijale poput Freona R134A u rashladni sistem vozila dok isti nije još potpuno pod pritiskom gaza vodika ili metana. U sličnim situacijama neophodna su specijalizovana creva koja mogu uspešno da unesu Freon bez riskiranja zdravlja mehaničara, dok su interfejsi namenjeni operaciji punjenja novim gasom. Zato koristeći ovakvu opremu vozač može biti siguran da upotrebna tehnologija rešava tačke problematične funkcionalnosti vozilae da će se održivost vozila samo povećati na bolji način.

Zaključak

Najočigledniji zaključak je da su mašine za održavanje vozila, uključujući i klima stanice, neophodne za redovno servisiranje automobila. Zamena ulja i pregled točkova su veoma bitni za odgovarajuće funkcionisanje vozila i bezbednost putnika, dok poliranje vozila čini uslove rada udobnijim. Klima stanice su posebno važne jer nude iskusnom mehaničaru da pristupi radnim zadacima poput dijagnostike rashladnih sistema i punjenja novim gasom.

Zbog svega toga, mašine za održavanje vozila mogu pomoći u unapređenju usluge i sigurnosti koja se postiže brzo i efikasno.

Sljukić d.o.o. je jedna od retkih firmi koja nudi kompletnu opremu za održavanje vozila, uključujući kvalitetne klima stanice, ulja i maziva. Ova firma pruža stručnost i iskustvo potrebno da bi se zadovoljili svi zahtevi za lako pregledanje, servisiranje i popravke vozila.